Hardlopen

Hoewel mijn hart ligt bij het beoefenen van balsporten, heb ik er in 2015 voor gekozen om het hardlopen weer op te pakken. Vanwege rugklachten kon ik namelijk helaas niet meer tennissen en ook het korfballen, voetballen en volleyballen wat ik vroeger graag deed, gaan niet meer zo soepel. Het hardlopen gaat tot nu toe eigenlijk vrij goed. Meestal loop ik drie keer per week in het Putterbos, het liefst op een wat hardere ondergrond. 

Ik ben begonnen met het opbouwen van het lopen van 5 kilometer aan de hand van een handig schema. Mijn (eerste) doel was om deze afstand uit te kunnen lopen maar daarna kreeg ik al snel de smaak te pakken. Ik wilde graag de 5 km onder de 30 minuten lopen en dit is al een aantal keer gelukt. Het werd tijd om eens mee te doen met een wedstrijd! In januari 2016 ben ik begonnen met een trainingsschema voor de 10 kilometer. Elke maand heb ik mijn afstand verhoogd met een halve kilometer. Dit heb ik heel bewust gedaan om blessures te voorkomen. In 2017 ben ik ook de kortere afstanden, per maand, wat gaan ophogen. Inmiddels loop ik totaal zo'n 20 km in de week, verspreid over drie dagen. Het is mijn bedoeling om elk jaar een aantal wedstrijden te lopen in de regio.
Je kunt mij ook volgen op Strava om al mijn trainingen en wedstrijden te zien. Sinds januari 2020 heb ik een nieuwe Garmin forerunner. Ik hoop hier de komende jaren weer veel plezier van te hebben, vooral tijdens het hardlopen. Mijn activiteiten zijn te volgen op Strava.
 

WEDSTRIJDEN

In de maand mei 2023 doe ik mee met The MAY 50K. Graag wil ik in totaal minimaal 100 kilometer afleggen (50 km wandelen en 50 kilometer hardlopen) om mijn grenzen te verleggen en om geld op te halen voor baanbrekend MS-onderzoek en gelijke toegang tot behandeling van MS. Wil je doneren, dan kun je hier kijken op mijn profiel.


In de maand mei 2022 doe ik mee met The MAY 50K. Graag wil ik in totaal 80 kilometer hardlopend afleggen om mijn grenzen te verleggen en om geld op te halen voor baanbrekend MS-onderzoek en gelijke toegang tot behandeling van MS. Wil je doneren, dan kun je hier kijken op mijn profiel.

 

 


 
Op zaterdag 5 juni 2021 heb ik meegedaan met de 'Halve marathon Ermelo' en dan de 10 kilometer. Ook deze heb ik samen met onze hond gelopen hier in het bos.
 

  
 
Op zaterdag 3 oktober 2020 heb ik meegedaan aan de Hartstocht. Samen met onze hond heb ik 11 km (en een bonuskilometer) hardgelopen door het bos. Door alle deelnemers is een mooi bedrag opgehaald voor de Hartstichting.


 
In de maand september 2020 heb ik meegedaan met een hardloopuitdaging die georganiseerd werd door de familie Van Asselt die werkzaam is in Zambia. Meer hierover is te lezen op hun website. Totaal heb ik 100 km gelopen en ruim €500,00 opgehaald voor de familie van Asselt.Op woensdag 19 augustus 2020 heb ik de virtuele Run Wild wedstrijd gelopen van 5 km. Ook Bolt mocht deze keer weer mee.  
 
  
Op woensdag 29 juli 2020 heb ik de virtuele Midsummer Nightchallenge van 5 km gelopen ook samen met Bolt. Ook is het (voor het eerst) gelukt om deze maand in totaal 100 km hard te lopen!


Op 22 juni 2020 heb ik de virtuele Juni Challenge gelopen van 10 km, deze keer samen met Bolt.
Op 1 en 6 mei 2020 heb ik (de 5 km en 10 km) May Challenge gelopen. Ook deze waren virtueel. Er is opnieuw een mooie medaille in aantocht en ik heb genoten van deze twee runs. Ook deze 5 km heb ik met onze hond Bolt gelopen.


In april 2020 heb ik de Kingsday Virtual Run gelopen samen met onze hond. Hij is een 'Koningspup' want precies 3 jaar geleden werd hij geboren. Ik heb bij deze run zelf de route en de locatie gekozen. Ook hiervoor krijg je een medaille thuisgestuurd over een tijdje.
In maart 2020 liep ik de Coronarun van 10 km. Met deelname aan dit evenement steun je het Nationaal Ouderenfonds. Je kunt een willekeurige afstand lopen in je eigen omgeving en in mei krijg je een medaille thuisgestuurd. 


 
   


Het was mijn plan om in het voorjaar van 2020 weer het Randmerencircuit te lopen. Helaas gooide het coronavirus roet in het eten. Gelukkig vond ik enkele 'virtuele' uitdagingen en andere wedstrijden waar ik aan mee heb gedaan.


Op zaterdag 31 augustus 2019 heb ik in Ermelo een trail van 8 km gelopen over de hei en door de bossen van Putten en Ermelo. Bij de start om 14.00 uur was het 30 graden, dus erg warm. Ik heb heel rustig gelopen en uiteindelijk een mooie medaille verdiend.
Op zaterdag 13 juli 2019 heb ik in Voorthuizen een wedstrijd van 5 km gelopen bij 'Voorthuizen loopt' in een mooie tijd van 28.53 minuten. Het was een vlak en snel parcours en de temperatuur was ideaal. Medailles als herinnering vind ik altijd erg leuk en de teller is hiermee op negen stuks gekomen.

 


Op woensdag 26 juni 2019 heb ik voor het eerste een trail van 5 km gelopen bij de Rusthoeveloop in Putten. Er was geen tijdsregistratie maar het was een prachtig parcours door de bossen hier in de buurt. Het was een bijzondere ervaring.

Op zaterdag 11 mei 2019 heb ik de 5 km in Putten gelopen bij de Putten Power Run. Deze wedstrijd is onderdeel van het Randmerencircuit. Het was een prachtige route, gedeeltelijk door het bos hier in Putten en het was ideaal weer om te lopen.
Op zaterdag 13 april 2019 heb ik de 10 km in Nijkerk gelopen. Ook deze wedstrijd is weer onderdeel van het Randmerencircuit. Het was een mooie route en ik heb een - voor mijn doen - redelijke snelle 10 km gelopen. Het was een mooie ervaring.


Op zaterdag 9 maart 2019 heb ik de 10 km in Harderwijk gelopen. Deze wedstrijd is onderdeel van het Randmerencircuit. Het was een stormachtige dag met veel regen en wind.

Op zaterdag 2 maart 2019 heb ik meegelopen met de Bos- en Heideloop in Garderen. Het was een mooi parcours door het bos van 5 km.Op zaterdag 13 oktober 2018 heb ik meegelopen met de vernieuwde 'Rusthoeveloop' hier in Putten. Op deze website is hierover meer informatie te vinden. Omdat het een bosparcours was, wilde ik eerst eens kijken of dit bij mij paste en daarom startte ik met 5 km.
Op zich was het redelijk te doen maar je moest wel erg goed kijken waar je liep. Vanwege mijn zwakke enkels moest ik extra goed opletten. Het was leuk om te doen maar helaas liep ik een stuk verkeerd in de route wat mij kostbare minuten kostte. Maar goed, ik ben weer een ervaring en een medaille rijker... Eind december kijk ik opnieuw of ik meedoe met de Rusthoeveloop. Het zal voor een groot deel ook van de weersomstandigheden/begaanbare paden afhangen.

Afgelopen week stond er een stukje met informatie over de nieuwe Rusthoeveloop. Het is hier terug te lezen.

Op zaterdag 2 juni 2018 heb ik in Ermelo de 10 km gelopen als laatste van de vier wedstrijden van het Randmerencircuit.


Op zaterdag 21 april 2018 heb ik de 10 km in Nijkerk gelopen. Het was de derde wedstrijd van het Randmerencircuit waar ik aan meedoe. Het was een prachtig parcours deze avond maar het was erg warm. Mijn eindtijd was dan ook niet geweldig maar ik heb de wedstrijd wel uitgelopen. We ontvingen een prachtige medaille!


Op zaterdag 14 april 2018 heb ik in Putten de Putten Power Run gelopen, ook deze keer weer een 10 km. Na deze afstand stond ik op de 25e plaats van het Randmerencircuit waar enkele honderden mensen aan meedoen de komende tijd.Nét over de finish in een mooie tijd...

Ook mijn man liep weer mee,
hij liep de halve marathon.


Het hardlopen gaat steeds beter. Mijn PR op de 10 km heb ik onlangs verbeterd en ook mijn VO2max gaat nog steeds omhoog. Op 5 april was deze 47.Op zaterdag 10 maart 2018 heb ik in Harderwijk voor het eerst meegedaan met een wedstrijd van 10 km. Het ging erg goed en het was een mooi parcours. Via deze link is een filmpje terug te zien van mijn finish. Deze wedstrijd maakt onderdeel uit van het Randmerencircuit. Het is de bedoeling om ook nog in Putten, Nijkerk en Ermelo de 10 km te gaan lopen.


Trainingen najaar 2017
De afgelopen maanden heb ik wat rustiger getraind omdat ik last had van heupblessures. (Eerst de ene en toen de andere kant). Gelukkig ging het afgelopen week (week 41) weer helemaal goed. Ik heb dan ook sinds lange tijd weer totaal 25 km gelopen deze week.
Van mijn man heb ik (alvast) voor mijn verjaardag een prachtig nieuw hardloophorloge gekregen waar ik veel plezier van heb. Het is de Garmin Forerunner 35.


Het leuke is dat dit horloge ook je VO2max meet. De VO2max of het maximale zuurstofopnamevermogen is het maximale volume (V) zuurstofgas (O2) dat het menselijk lichaam per tijdseenheid kan transporteren en metaboliseren bij lichamelijke inspanning, gemeten op zeeniveau. De waarde van de VO2max is een indicatie van iemands fysieke conditieniveau.
Na een aantal trainingen bleek mijn VO2max relatief hoog te zijn voor een vrouw van mijn leeftijd. In onderstaande tabel is dit zichtbaar. Voor een vrouw van (bijna) 48 jaar is een VO2max van 44 dus 'excellent'.


In het nieuwe jaar hoop ik weer mee te doen aan wedstrijden hier in de omgeving. Waarschijnlijk worden het 5 km wedstrijden maar wellicht ook 10 km wedstrijden.


Wedstrijd
Op zaterdag 17 juni 2017 heb ik in Garderen de 'Molen tot Molenloop' gelopen. Ook deze keer was het 5 km. Het was een parcours vol met bergen en dalen, dus ik ben uitermate tevreden met de mooie tijd die ik gelopen heb: 30 min. 15 sec.


Wedstrijd
Op vrijdag 26 mei 2017 heb ik opnieuw meegedaan met de Putter Power Run en heb ik 5 km gelopen. Ik ben blij dat ik mij voor deze afstand heb opgegeven want het was erg warm op te lopen. In het bos viel het nog wel mee maar in de zon was het bijna 30 graden.


                            Mijn man maakte een filmpje van mij tijdens de finish. Het was helaas, net als vorig jaar, te warm om een nieuw record te lopen maar ik ben tevreden met de eindtijd van ruim 31 minuten. (Op de foto is de brutotijd te zien). De uitslagen zijn hier terug te vinden. Ook op dit filmpje ben ik nog terug te zien bij ongeveer 2 min.16.

Interview
In februari 2017 ben ik geïnterviewd door een medeblogger over het hardlopen. Je kunt het hier teruglezen.


Wedstrijd
Op vrijdag 6 mei 2016 heb ik mijn eerste wedstrijd gelopen met de Putten Power Run. Het was leuk om te doen maar het was erg warm! Een nieuw record op de 5 km zat er dus helaas niet in.
De uitslagen van de wedstrijd zijn hier terug te vinden.